Tredje Kontakt

Sygdomsforløb

-tredje kontakt med colitis-

Mens dette skrives er jeg midt i mit tredje forløb med colitis. Det kom fuldstændigt bag på mig, da jeg følte mig meget stærk. Siden min anden kontakt med colitis var der gået 8 år uden symptomer og uden medicin. 8 år med kosttilskud og gode madvarer som eksempelvis økologiske madvarer og hjemmelavet kefir og kambucha.

Det har været en spændende periode, hvor jeg har gjort og oplevet ting, som jeg ikke havde forestillet mig kunne lade sig gøre, da jeg var midt i mit andet forløb med colitis. Jeg er eksempelvis flyttet til Californien i den mellemliggende periode for at starte min egen virksomhed, og jeg er rejst til Asien over 30 gange i denne periode uden problemer.

Det var dog i Asien, at problemerne startede.

Jeg havde været afsted i 3 uger, hvor der havde været godt travlt med blandt andet vores første udstilling i Kina samt diverse fabriksbesøg. Den sidste dag begyndte jeg at føle mig træt og lidt sløj. Jeg tænkte, det bare var træthed efter en hård og begivenhedsrig tur.

Utilpasheden blev værre i løbet af flyveturen og gik snart over i diarre, som jeg ikke havde haft i umindelige tider. Jeg havde været i Cambodia for første gang, og tænkte det nok var noget, jeg havde spist.

Jeg lavede en del fejl i dette forløb. Først og fremmest var jeg ikke hurtig nok til at indse, at der kunne være noget alvorligt i vejen.

Da jeg kom hjem til USA gik der en god uges tid med kraftige diarreer, inden jeg tog til lægen. Lægen var som jeg overbevist om, at der var tale om rejseinfektion, som bare skulle have den rigtige (antibiotika) behandling.

Desværre tog det yderligere 2-3 uger fra jeg fik taget blod, spyt og afføringsprøver til resultaterne forelå. Det var rigtig lang tid, hvor sygdommen fik tid til at udvikle sig, og jeg fik det dårligere og dårligere.

Efter 4 uger havde jeg tabt 19 kilo (fra 82.5 til 63.5), og jeg var meget svag. Jeg prøvede hver dag at holde mig i gang ved at gå en tur ”rundt on blokken”. Turen er circa 300 m. Det var en stor anstrengelse for mig, og min familie ville ikke lade mig gå turen alene, da de var bange for, jeg ikke kunne klare det. Det var så svag, jeg var blevet.

De 4 uger har lært mig nødvendigheden af, at tage hånd om sine symptomer fra starten. Når man har det så dårligt, som jeg havde det, er det svært at slå hånden i bordet og kræve hurtig dignosticering/behandling, men jeg ved nu, hvor vigtigt det er.

Efter de fire uger fik jeg at vide, at mine symptomer var startet som nogle bakterielle infektioner, der havde startet en autoimmun (colitis) reaktion. Mine tal for autoimmun reaktion var ekstremt høje.

Jeg blev sat i forbindelse med en gastroenterolog og kom på en højdosis (60 mg) prednison kur kombineret med Lialdo.

Jeg skal så hilse og sige, det er dyrt at købe medicin i USA. Lialdoen koster over $500 per måned, og det ville have været endnu dyrere med Pentasa. Der kan man prise sig lykkelig i Danmark for de ordninger, vi trods alt har der.

Status er nu, at jeg er kommet et godt skridt i den rigtige retning. De sidste 3 uger har jeg taget 5 kg på, jeg har trænet hver dag, og jeg kan mærke min energi og muskelstyrke begynder at komme tilbage. Der er fremskridt hver dag. Der er dog stadigvæk et godt stykke vej til, jeg er tilbage i topform.

Inde på bloggen vil jeg dele udviklingen med jer. Jeg ved, det bliver en hård kamp, men jeg er sikker på, at jeg nok skal komme succesfuldt igennem dette colitis udbrud også. Jeg vil gerne dele den fremgang med jer, samt høre hvad I oplever hjælper jer!