Diæt

Diæt

Som Hippokrates var inde på, så begynder al sygdom i tarmen. Når man taler om en (kronisk) tarmsygdom som colitis, kan der – efter min mening – slet ikke være tvivl om, at diæten spiller en stor rolle. Al mad passerer jo igennem tarmsystemet, hvor indholdsstoffer bliver optaget og udskiftet. Det er hele essensen af tarmens funktion!


Stor var min overraskelse derfor, da jeg talte med min gastroenterolog under mit andet forløb med colitis. Jeg spurgte ham, om jeg kunne få en aftale med en diætist, så jeg kunne høre, hvad der ville være godt for mig at spise i denne situation med colitis i udbrud. Hans svar var, at det kunne jeg ikke. Jeg skulle ikke tænke på, hvad jeg spiste, men bare sørge for at få den rigtige medicin!?

Mit svar var, at jeg kunne mærke, der var nogle ting, jeg ikke kunne tåle særligt godt (som eksempelvis vin og kaffe), så der måtte også være nogle ting, der var gode for mig!? Hans svar til det var, at så måtte jeg gå ind på colitis-crohns foreningens hjemmeside og se, om jeg kunne erfaringsudveksle med andre patienter.


En gastroenterolog, som ikke anerkender diætens betydning for tarmens velbefindende!? Det har jeg stadigvæk svært ved at forstå.

Den holistiske tilgang


Da jeg mødtes med min holistiske doktor, gav han mig en beskrivelse af tarmens betydning, som jeg stadig husker, og som jeg har delt mange gange. Han fortalte mig, hvordan en ny baby bliver skabt. Når celledelingen starter formes der først en ring, hvorigennem næringsstoffer kan passere.

Den udvikler sig hurtigt til en aflang ”slange”, som opsuger de næringsstoffer, der kommer igennem den. Ud fra de næringsstoffer opbygges alle de andre celler rundt om ”slangen”.

Tarmens funktion


Tarmen, og tarmens funktion, er således hele fundamentet for kroppens skabelse og udvikling. Og det hele er afhængigt af de næringsstoffer, der passerer igennem, samt optagelsen af disse.

Det illustrerer med al tydelighed, hvor vigtig diæten er for vores udvikling og velbefindende!

Kostanbefalingen fra min holistiske læge var forholdsvis simpel. Jeg skulle holde mig fra mælk, hvedemel, alkohol og røde bøffer for ikke at irritere tarmen unødigt. Det er de madvarer, der typisk driller UC og MC patienter.

Syrnede mælkeprodukter var OK, og det var ikke nødvendigt kun at holde sig til glutenfri produkter.

Ifm. Mit andet udbrud af colitis holdt jeg mig fra de ovennævnte fødevarer i et halvt til et helt års tid. Jeg fasede dem langsomt ind igen og har i mange år ikke mærket nogle problemer med at indtage dem med måde.

Du kender din krop

Det er min erfaring, at man i vid udstrækning selv kan mærke hvilke ting, man ikke så godt kan klare. Det gælder således om, at lytte til kroppens signaler! Jeg forestiller mig ofte, hvordan en madvare vil føles i maven, inden jeg indtager den. På den måde kan jeg mærke, om det vil være godt for mig at indtage.